BCT-Touristik

Japan4Youth

Japan 4 Youth - Advanced Trip 23 dagen

Highlights van deze reis

Highlights of this trip
  • mystieke zen tempels
  • Hiroshima City
  • Business handleiding
  • Japanse taalcursus
  • Cosplay cultuur
  • Kimono modeshow
  • Ryokan overnachting
  • Vulkaan Aso in action

1e dag - Vooruit naar het verre Japan

Jij vliegt vanaf Amsterdam via Frankfurt naar Tokio. In Frankfurt wacht onze gids al op ons en begroet ons hartelijk. In de comfortabele stoelen van de Japan Airlines vliegen we over Finland, Noord-Rusland en de kyrill eilanden. Het avontuur Japan kan beginnen!

2e dag - Welkom in Fukuoka

Wanneer we in de internationale luchthaven Tokio-Narita aankomen, kunnen we al op de duty-free winkelpassage, Narita Nakamise, de eerste Japanse winkels bekijken. Hier zou je bijna kunnen vergeten dat je je in een luchthaven bevindt. Bij een groene thee of een koffie kan je zien hoe de vliegtuigen starten. Des te meer krijg je de behoefte verder te reizen.

Na een korte verdere vlucht landen we in Fukuoka. Vanuit de luchthaven brengt de metro ons in het midden van het drukke leven. Maar dat zullen we beter pas morgen bekijken en zelf beleven, vandaag zijn we veel te moe en willen we eerst slapen. Goed dat onze gastgezinnen voor de komende vier dagen al in het centraal station op ons wachten.

3e dag - O-tosan en o-kasan - de talenschool begint

Ik ontwaakte 's morgens direct met een kwade gedachte: Eten de Japanners ook bij het ontbijt sushi? Daar heb ik helemaal nog niet over nagedacht...! Pas bij de ontbijttafel ben ik gerustgesteld - toast, rijst, soep, fruit en groenten, bijna zoals thuis! Aiko en Kei, de twee kinderen, leren me dan direct mijn eerste Japanse woorden: "o-tosan" betekent vader en "o-kasan" moeder. Het is echt niet zo gemakkelijk. Gelukkig betekent "sarada" tenminste salade. Verhongeren moet ik nu niet meer. In de talenschool leren wij eerst hoe we elkaar groeten. Oeps - ik heb gisteren avond blijkbaar iets verkeerds gezegd. Gelukkig neemt men ons "Gaijin" dan toch niet zo kwalijk.

Jeugdige Fukuoka

's Middags ontmoeten we onze gids en bekijken samen Fukuoka: het populaire Ohoripark met een mooie Japanse tuin, het Kushida schrijn, een van de belangrijkste religieuze plaatsen van deze regio, en het winkelcentrum Canal City, het roos-blauwpurpuren panorama van een stad in de stad en ontmoetingsplaats voor de jeugd. Dat moeten we eens preciezer kijken! Ons gemeenschappelijk avondeten duurt nog een beetje. Wij hebben dus voldoende tijd om te gaan shoppen en verbaasd te zijn.

4e dag - Aardbeving

Na de talenschool rijden we allereerst met de metro naar het Fukuoka City Museum. Daar krijgen we iets over de stadsgeschiedenis van Fukuoka te horen. Bovendien bevindt zich daar de beroemde gouden zegel, die een Japanse vorst 2.000 jaren geleden van de keizer van China zou hebben ontvangen. Maar of het wel echt is, zo nieuw dat het eruitziet?

Shake it

Disaster Prevention Center

In het ernaast gelegen Fukuoka City Disaster Prevention Center worden we behoorlijk doorelkaar geschud. Door zo'n aardbevingsimulatie krijg je echt respect voor de krachten van de natuur. Maar goed dat we nu tenminste weten hoe we ons moeten gedragen in geval van nood. Bij de taifoensimulatie had het dan zelfs bijna onze karateka Alex achterovergeslagen. Gelukkig dat het achteraf weer een beetje rustiger werd: op de Fukuoka Tower bekijken we de miljoenenstad van bovenaf en daarna wacht Hawks Town op ons met zijn talrijke cafés, restaurants, winkels en een gamecenter. Een hele wijk alleen voor een baseballclub - zowat iedere Nederlandse of Duitse voetbalclub zou daar jalours worden...

5e dag - Aso in Action

Mt. Aso

Vrijaf = Ontspannen? Wie heeft het hier over ontspannen?! Op Alex na, die dankzij zijn avontuur in de aardbevingssimulater van de natuurcatastrofe genoeg had, volgen we vroeg in de morgen allen onze gids-san naar de vulkaan Aso. Het is de grootste actieve vulkaan van Japan en een van de meest actieve vulkanen van de wereld. Zijn caldera bereikt een gigantische oppervlakte van 25 km en houdt vijf kraters in. En we hebben uiteraard niets beters te doen dan de enige actieve krater, de Nakadake, eens van dichtbij te bekijken. Nieuwsgierig kijken we in de reusachtige krater die na zijn actieve fase in 1995 een meer werd en dewelke zijn kleuren van smaragdgroen tot turquoise-blauw reiken. Na een korte rit naar Kumamoto leidt onze gids ons naar het daar aanwezige kasteel. Deze prachtige vesting werd in 1469 opgericht en behoort tot een van de mooiste in Japan. De muren vertellen eeuwenoude verhalen en binnen de verre gangen van het kasteel voel je je als een samoerai. Er hangt spanning in de lucht!

6e dag - Business as usual

Ook vandaag hebben wenatuurlijk onze taalcursus. Was dat maar allemaal niet zoingewikkeld! 's Namiddags leren we met een business handleiding hoe we ons in bepaalde situaties moeten gedragen. Had ik dat maar enkele dagen vroeger geweten. Gelukkig is mijn gastgezin het gewend buitenlanders te ontvangen.

7e dag - De schoonheid van Dazaifu

Na onze taalcursus in de ochtend trekken we de omgeving in- naar Dazaifu, de historische stoel van de provinciale regering van Kyushu. Daar krijgen we in de zen-tempel Komyozenji een prachtig voorbeeld van de beroemde Japanse rotstuinen te zien. Aansluitend informeren we ons in het Kyushu nationaalmuseum over de oude geschiedenis van het land. Daarna bezichtigen we nog het Dazaifu-Tenmangu-schrijn, een van de bekendste schrijnen van Japan. Deze werd boven het graf van een belangrijke man met een droevig lot opgericht. Ondanks het verschrikkelijke verhaal is deze plek ongelooflijk mooi en in ieder geval een bezoek waard.

8e dag - Taalcursus & vrije tijd

Deze morgen hebben we onze laatste taalcursus. Nu heb ik een zorg minder: nadat ik zo veel heb geleerd, zal ik de komende twee weken veel gemakkelijker doorstaan. 's Middags is er vrije tijd in Fukuoka - tijd om te ontspannen! Dat hebben we ook zeker en vast verdiend...

9e dag - Zwevend schrijn

Itsukushima-Torii

's Morgens rijden we met de beroemde hogesnelheidstrein Schinkansen verder naar Hiroshima - de stad die door het afwerpen van de eerste atomboom op een bevolkt gebied tot een treurige roem is geworden. Verder gaat het naar Miyajima, een vóór de stad gelegen eiland dat beroemd is voor een van de drie mooiste landschappen van Japan. De torii van het Itsukushima-schrijn zou er moeten uitzien alsof hij op het water zweeft, tenminste wanneer er vloed is. Nu begrijp ik ook waarom deze torii het meest gefotografeerde motief van de wereld is - de Japanners leveren zelf een grote bijdrage aan de roem van het monument! Maar alleen al de gegrilde oesters zijn al een bezoek aan het eiland waard.

Mystieke tempels

Na een korte wandeling bereiken we het in de bergen gelegen Daishoin tempelcomplex, dat in de 12e eeuw werd opgericht en een van de prachtigste complexen van de Shingonsekte vormt. Wij betreden dit tempelcomplex door de Niomanpoort. We lopen aan snorrende gebedsmolens voorbij en stijgen naar de hoogte. Daar wachten ze al op ons en glimlachen ons tegemoet - 500 kleine buddha-standbeelden. Ik wil het natuurlijk precies weten en bekijk elke buddha afzonderlijk. En inderdaad, ze hebben allen verschillende gezichtsuitdrukkingen!

10e dag - Hiroshima

Hiroshima

Deze morgen houden we ons intensiever bezig met de geschiedenis van de stad: we wandelen eerst door het vrede-park, bezichtigen dan het Peace Memorial Museum. Vervolgens gaan we naar het atoombommuseum, waar je de schrik, die niet in woorden uit te drukken is, aan de hand van wrede tentoongestelde stukken probeert te beschrijven. 's Middags gaat het dan van Hiroshima met de Shinkansen verder naar Kobe.

11e dag - Kobe

Een rondleiding door de belangrijkste havenstad van Japan leidt ons vandaag van het stadhuis naar de haven. Vanop het stadhuis kan je van een prachtig uitzicht van 360 graden genieten en daarbij de langste hangbrug van de wereld ontdekken. Aan de haven bevindt zich een kleine galerij over de grote aardbeving van 1995. Die duurde 20 seconden, bereikte een kracht van 7,2 en kostte meer dan 6.000 mensen het leven. Enkele vierkante meters van de opgebroken bodem en afbeeldingen van de gebeurtenissen tonen ons waarop we in de aardbeving simulatiekamer werden voorbereid. Het zou echt goed zijn wanneer je weet wat je in zulke situatie moet doen. Maar we kunnen echt van geluk spreken dat West-Europa voor het grootste deel een aardbevingenvrije zone is.

Op stap in Chinatown

Van de haven wandelen we verder naar "Nankinmachi", het chinatown van Kobe. 120 jaar geleden ontstond deze wijk toen Chinese immigranten er enkele restaurants openden. De stad is echter ook nog voor iets anders beroemd: het op een na grootste samenhangende gebied voor de productie van sake. 's Middags wagen we een blik achter de coulissen van de productie van de beroemde rijstwijn. Alleen Alex heeft bij het wijnproeven ondanks de waarschuwingen een beetje te veel gewaagd en kan deze avond waarschijnlijk niet meer met ons mee...!

12e dag - Citytour Osaka

Osaka

Het centraal station Umeda lijkt op een werkzame mierenhoop, waarin een enorme massa mensen in alle mogelijke richtingen doorelkaar flitst. En direct voor de deuren van het station wacht de moderniteit van Japan om zich aan de bezoekers te presenteren. Daarom brengen we voorzichtigheidshalve eerst de stad Osaka in kaart van het dak van een van haar modernste gebouwen, het Umeda Skybuilding. Op een hoogte van 173 m genieten we het prachtige, verre uitzicht over de stad der rivieren.

Gekke wereld: een reuzenrad op de department-store

We hebben nog geen tien stappen gedaan en staan al voor het indrukwekkende warenhuis HEP5 met een ingebouwd reuzenrad. Shoppen/Winkelen, een ritje in het reuzenrad en eten, alles in maar een gebouw! Na dit avontuur maken we ons klaar voor een winkelbelevenis van een andere aard: in de winkelpassage Doguya-Suji is er alles voor de restaurantbehoefte - inclusief de grappige plastic imitaties van maaltijden die bijna ieder restaurant in Japan sieren. Alex krijgt hier eindelijk zijn chefkokmes waarnaar hij vurig verlangde en ik vind de plastic sushi met bier zo leuk dat ik er mij direct een laat inpakken. Eens kijken wie zich thuis daarmee laat beetnemen…!

Walvishaaien van dichtbij beleven

Tot afsluiting van de dag bezoeken we ofwel het paleis van Osaka of het beroemde aquarium van de stad.

Het palais van Osaka werd oorspronkelijk in 1586 door de beroemde samoerei Toyotomi Hideyoshi gebouwd en was toen het grootste bouwcomplex van het land. Van de hoogste verdiepingen van het paleis heb je een lonend uitzicht over de stad.

Bij het woord aquarium heb ik tot nu toe altijd aan goudvissen gedacht maar de "visjes" hier meten ruim tien meter - echte walvishaaien, om van dichtbij aan te raken! De trek in vis is mij nu eerst vergaan, ik bestel liever een steak om te eten.

13e dag - Witte reiger

Himeji-jo

Van Kobe gaan we naar Himeji en wandelen daar op de vleugels van de "witte reiger", het kasteelgebouw Himeji-jo. In 1580 door de tweede rijksvereniger Toyotomi Hideyoshi overgenomen, gold het kasteel lange tijd als oninneembaar. De witte muren kende aan het kasteel de bijnaam "kasteel van de witte reiger" toe. Al lang is Himeji-jo een nationale cultuurschat en het werd in 1993 tot UNESCO-werelderfgoed uitgeroepen. Direct naast het kasteelgebouw ligt het Koko-en-park, diens negen verschillende tuinen precies de contouren van negen voormalige samoerairesidenties natekenen. Daarna gaat het verder naar Kyoto - ik ben al enorm benieuwd naar de oude keizerstad met haar eeuwenoude cultuurschatten.

14e dag - Kimono en keizer

We wandelen door het oudeerwaardige keizerpaleis in Kyoto dat voor de gemeenschap alleen maar acht dagen in het jaar toegankelijk is. Hier hebben de keizers bijna 1.000 jaar geleefd! Niet verwonderlijk dat ze dit tegenwoordig niet meer doen. Zonder airconditioning en andere genoegen van het moderne leven kunnen we dat ook niet meer van hen vergen. In het Nishijin textielcentrum genieten we van een kimono-modeshow. De meisjes zijn daar wel mooi om te zien, maar voor mij zou zo'n kledingsstuk vermoedelijk niets zijn - zonder vreemde hulp kan je zo'n kimono namelijk niet aantrekken.

Een tempel uit puur goud

Nog veel indrukwekkender is het gouden paviljoen (Kinkakuji). De constructie van de officieel Rokuonji genoemde tempels begon in 1397 als deel van de ouderdomsresidentie van de shogun Ashikaga Yoshimitsu. Na zijn dood in het jaar 1403 werd het compleet vergulde Kinkakuji een zen-tempel. Tot slot is er dan echte action: we bezoeken Eigamura, de grootste filmstudio van Japan. Hier is het oude Japan zo perfect nagebouwd dat je je in het Tokio van de edo-tijd waant. Onze gids-san zei dat het toen Edo en niet Tokio heette - erg gecompliceerd... Hoe het ook zou zijn, hier zie je zelfs (bijna) echte samoerais die met (bijna) echte ninjas vechten. Het ziet er ook echt realistisch uit!

15e dag - Tempel van het heldere water

Tijdens een rondleiding in het station van Kyoto, een pronkstuk van de postmoderne Japanse architectuur, kunnen jullie tegelijkertijd de sporen volgen van Tezuka Osamu, de "god van de Japanse manga". Bewonder de bron van de feniks, de hoofdfiguur uit de manga "Hi no tori", en bezoek een exclusieve filmvertoning van een alleen maar hier getoonde anime. In een aansluitende fanshop vinden jullie bovendien een ruime keuze aan artikelen rond de wereld van Tezuka Osamu. Na onze eerste indruk van Kyoto zullen we deze vandaag nog aanzienlijk verdiepen.

Nijo - Zetel van de shoguns

Het Nijo-paleis, dat met grote pracht voor de demonstratie van de macht van de shoguns werd gebouwd, contrasteert op een aanzienlijke manier met de bewust eenvoudige bouwstijl van de Japanse keizer. Erg indrukwekkend vind ik de beschilderde muren en schuifdeuren van het shogun-paleis en vooral de knarsende nachtegalenbodem, het alarmsysteem van die tijd. Naar het schijnt was men in Japan ook al in tijden voor de electronica heel bijdehand/slim bij de uitvinding van nuttige gimmicks.

Genezend bronwater

Na een korte metrorit en een korte wandeling zijn we bij de Chion-in, diens geweldige voorpoort tamelijk indrukwekkend is. Nu lopen we alle trappen naar de tempel op, wat zoals bekend de ziel zou reinigen. Door het Maruyama park en het Yasaka-schrijn slenteren we door Ninenzaka en Sannenzaka - lange straatjes met vele kleine winkeltjes, waar men ons met plezier sommige delicatessen laat proeven. Wanneer we boven bij de Kiyomizu tempel zijn aangekomen, genieten we van op het reusachtige balkon van een prachtig uitzicht over Kyoto. Beneden het beroemde houten terras van de "tempel van het heldere water" kan je van het bronwater drinken waaraan de tempel zijn naam te danken heeft. Er wordt gezegd dat het genezende krachten zou hebben. Ik sta er echter een beetje sceptisch tegenover - is het echt zo gezond wanneer allen uit dezelfde scheplepel drinken?

16e dag - Nara: buddha & co


Onze huidige excursie gaat naar Nara, de eerste vaste hoofdstad van Japan. We worden begroet door de trouwe blikken van tamme herten die als symbool van de stad gelden en bovendien erg brutaal om eten schooien. Direct aan het begin van de rondleiding wacht met de Kofukuji een echt hoogtepunt op ons. Het houdt de hoogste pagode met vijf verdiepingen van het land in. Na een bezoek aan het ernaast gelegen nationale museum gaat het direct verder naar de "grote oost-tempel" (Todaiji-complex) - het grootste houten gebouw van de wereld dat het grootste bronzen buddha-beeld van Japan heeft. De prestatie van de architecten en de bronsgieters van ruim duizend jaar geleden is uiterst indrukwekkend, vooral als je weet dat de mensen in Europa er pas in de negentiende eeuw tot in staat waren.

Wandeling in het schijnsel van de lantaarns

Daarna wandelen we nog door de rijen van de 3.000 lantaarns die het Kasuga-schrijn versieren. Deze is het schrijn van het gezin Fujiwara dat tijdens meerdere eeuwen invloed op de geschiedenis van Japan had.

17e dag - Riverrafting & apenkuren

Kyoto is in het midden van beboste bergketens gelegen waaruit snelstromende rivieren voortkomen. We raften vandaag door de stroomversnellingen van de rivier Hozu-gawa - en wel op Japanse wijze in houten boten. Bereid je voor op een spetterende en avontuurlijke riverrafting-tour.

Pittoreske lanschappen

Onze bestemming is het pittoreske Arashiyama. Al in de achtste eeuw kwamen de edelachtbaren hiernaartoe om van het landschap te genieten. We bezoeken tijdens een korte bergwandeling eerst de apen die daar leven en krijgen het gevoel in een dierentuin te zijn. Deze keer is het echter andersom - op de top van de Iwatayama zijn wij namelijk diegene die in een kooi zitten. Daarna wandelen we over de beroemde Togetsukyo-brug, slenteren door bamboebossen en bezichtigen de zen-tempel Tenryuji. Het UNESCO werelderfgoed is versierd met een in zijn oorspronkelijke vorm bewaarde landschapstuin uit de 14de eeuw. Na een korte wandeling door de bamboebossen eindigt deze belevenisvolle dag.

18e dag - Ryokan

We verlaten Kyoto en gaan verder naar het centraal gelegen Gifu. Tijdens de treinreis krijgen we steeds meer impressies van het land. Met de kabelbaan gaat het naar boven naar het kasteel Gifu dat op de bergtop is gelegen. Vanaf hier kun je van een adembenemend uitzicht over de vlakte van Sekigahara tot aan de Japanse Alpen genieten. Vervolgens wacht in de Shobo-tempel het grootste vergulde drooglak-beeld van Japan op ons. Deze grote buddha werd in 1832 na 32 jaren afgebouwd en is echt heel indrukwekkend. Het gaat verder naar Nagoya waar we het Atsuta-schrijn, een erg belangrijk shintoïstisch heiligdom, bezichtigen. Het wordt gezegd dat hier het zwaard Kusanagi-no-tsurugi, een van de keizerlijke rijksinsignes, wordt bewaard. Omdat dit echter top secret is, mag het niemand zien behalve de keizer en hooggeplaatste priesters. Ik vraag mij ernstig af of dit zwaard überhaupt bestaat. Niet ver van het schrijn wacht ons hotel op ons - een traditioneel Japanse ryokan. Jullie kunnen je al verheugen op het ontspannende Japanse bad!

19e dag - snel, sneller, Schinkansen

Shinkansen

's Morgens gaan we naar het station waar de erg snelle exprestrein Schinkansen op ons wacht. Met een beetje geluk kunnen we tijdens deze rit de heilige berg Fuji zien, maar die kans is volgens onze gids erg klein. Na een ontspannende rit begroet de Japanse hoofdstad ons. Ons hotel is in Asakusa gelegen, een van de drukste wijken van Tokio. Nadat we onze bagage naar het hotel hebben gebracht, gaan we naar de beroemde poort Kaminari-Mon met zijn reusachtige rode lantaarn. Hier bevinden we ons ook direct op de Nakamise, een winkelstraat vol afwisseling. Hier krijg je gewoonweg alles! Vooral alles buitengewoons...

Puur cultuur

Het eindpunt van deze straat is de Sensoji, beter bekend als Asakusa-Kannon-tempel, die in de 7de eeuw werd opgericht. Toen visten twee vissers een Kannon-beeld uit de rivier en achtten het gewenst om voor dit beeld een tempel op te richten. Ook tegenwoordig bezoeken dagelijks nog duizenden gelovigen deze tempel. Na de bezichtiging van de tempel en een uitgebreid shoppen in de souvenierwinkeltjes varen we met een schip op de rivier Sumida direct naar de Hamarikyu-tuin. Dit voormalige park van de shogunen is bij uitstek geschikt voor thee-ceremonieën, wandelingen en de jacht op eenden.

De binnenwijken Shibuya & Harajuku

Vanaf hier gaan we met de metro naar Shibuya, een van de szenewijken in Tokio en een tip voor uitgaanders. Hier is ook de Mandarake aanwezig, Dé speciaalzaak voor manga, anime en wat er nog bij hoort. Omdat in deze winkel alleen maar mensen mogen werken die schik hebben in cosplay, zal ook dit weer een erg interessante ervaring voor jullie zijn. Daarna gaan we verder naar Harajuku, de droom van alle Japanse tieners. Vanaf hier is het dan ook niet meer ver naar het zakencentrum Shinjuku waar we een van de tweelingtorens van het Metropolitan Government Building bestijgen. Vanuit de 45de verdieping heb je een geweldig uitzicht over de stad. Bij goed weer kan je misschien zelfs de Fuji-san bewonderen. Maar ook hiervoor is de kans volgens onze gids erg klein...

In de bijenkorf

Vandaag overnachten we in een origineel capsule-hotel. Iedereen zal waarschijnlijk een beetje verbaasd zijn bij de eerste blik op onze "bedden" - het ziet eruit als een bijenkorf. Maar na het bed eens uit te proberen, vind ik het toch tamelijk gemakkelijk. De "kamer" heeft een televisie en alles wat je nodig hebt. Vooral het bad is echt leuk!

20e dag - Akihabara - Mekka van Anime

Nadat we over de drukke markt Ameya-Yokocho hebben flaneerd, wandelen we door het Ueno-park, het eerste stadspark van Japan. Dit dierenpark ken je zeker uit talrijke manga en anime. Want hier is de plaats waar kenmerkend eerste dates plaatsvinden tussen een meestal onbeholpen mannelijk hoofdfiguur en zijn aangebedene. Beroemd is het dierenpark echter ook voor zijn snoezige panda's en een veelheid aan andere exotische dieren. Heel bijzonder is ook dat naast dit park de Kanei-ji tempel aanwezig is, diens pagode met vijf verdiepingen een unieke achtergrond voor het wildpark vormt.

Everything is possible

Verheug je, want na deze dierlijke belevenis bezoeken we Akihabara, het Mekka van anime en manga fans en geborteplaats van "train man". Eerst gaan we naar het unieke warenhuis Gamers Honten waar je heel veel plezier zal hebben met het ongelooflijk grote aantal artikelen. Op de begane grond vind je tijdschriften en nieuwigheden, op de 1ste verdieping manga en artbooks, op de 2e verdieping dvd's en blue rays, op de 3e verdieping videospelletjes, op de 4e verdieping modelbouwsets en goods en op de 5e verdieping trading cards. Hier vind je bijna alles! Zodra jullie zich van dit unieke warenhuis kunnen loskoppelen, gaat het verder naar de hoofdstraat waar het Animate, gamecenters en verschillende winkels met tweedehandse dvd's en blue rays op ons wachten. We zullen er ook winkels vinden die de nieuwste electronica-artikelen verkopen alsook sommige speciaalzaken voor de fanmanga dôjinshi die aan de andere kant van de oceaan nauwelijks verkrijgbaar zijn. Alleen al wegens de grote massa aan producten die ter beschikking staat, zal je zeker iets passend voor je vinden. Aan het eind van de dag zullen we nog de kans hebben een medo-kissa (maid-café) te bezoeken. Sommigen van ons hebben deze geheimzinnige plaats zeker al in een of andere serie gezien.

21e dag - Nikko en zijn tempels

Zeg niet "prachtig" alvorens Nikko te hebben gezien.", zegt een Japanse spreekwoord. Normaliter ben ik over zulke spreekwoorden altijd erg sceptisch - maar deze keer klopt het daadwerkelijk. De tuinen en gebouwen zijn gewoonweg overweldigend. Alleen al de 1.200 jaren geleden opgerichte Rinnoji-tempel stelt vele dingen in de schaduw. Maar absoluut fenomenaal is het Toshogu-schrijn met het mausoleum van Ieyasu Tokugawa, rijksvereniger en stichter van de Tokugawa-dynastie. Zijn kleinzoon gaf aan het begin van de 17e eeuw opdracht tot de oprichting van dit oversized grafmonument. Zoals het Nijo-paleis in Kyoto werd dit gebouw ook met fantastische snijwerken versierd. Des te minder begrijp ik eigenlijk dat bijna niemand tot voor korte tijd kon waarderen. Maar goed, deze tempel was dan ook alleen maar voor uitverkoren kringen toegankelijk.

Knikkende knieën

Binnen het Futara-schrijn staat de "geest-lantaarn", waarvoor 's nachts zelfs moedige samoerais zijn geschrokken. Misschien waren we beter in het donker gekomen om dat te kunnen begrijpen. Daarna bekijken we het Tayuin-mausoleum, het graf van de oprichter van het Toshogu-schrijn die tot de lange rij van de Tokugawa shogunen behoort. Dit graafmonument is minder prachtig maar ik begrijp het toch wanneer Japanners het beter bevalt dan het andere mausoleum - ook eenvoudige dingen kunnen hun charmes hebben.

22e dag - beursbezoek & Odaiba

Wil je Tokio van zijn speelse kant zien? Verheug je dan op het kunstmatig gecreëerde eiland Odaiba. Vanmorgen ligt er een spannend beursbezoek in het verschiet. Afhankelijk van de reisdatum vinden er verschillende beursen plaats.

Tokyo Anime Fair

In maart nodigt de anime ruilbeurs "Tokyo International Anime Fair" uit: vandaag wacht een erg bijzonder evenement op ons. De Tokyo Anime Fair is een van de bekendste en grootste anime markten van Japan. Rond 270 exposanten presenteren hun nieuwste kunstwerken en dingen naar de aandacht van de enthousiaste fans. En het gaat nog verder. Daarenboven worden hier de Tokyo Anime Awards uitgereikt. Op deze manier kan je nu al de werken van de toekomstige sterren bekijken en bewonderen. In het jaar 2007 bezochten ruim 100.000 mensen de beurs, een stijgende tendens! Dus - waarop wachten we?

Comiket

Tokyo Anime Fair

In augustus en december vindt de mangabeurs Comiket plaats. Op deze dag heb je al lang gewacht: je behoort tot de gelukkigen die het belangrijkste festival voor de fans van de Japanse popcultuur kunnen beleven. Ruim 500.000 bezoekers bij twee evenementen in het jaar kunnen niet fout zitten. Hier vind je de grootste keuze aan manga, anime, dôjinshi en overige fanartikelen die je ooit hebt gezien. Flinke tekenaars zoals de supersterren van CLAMP hebben hier gedebuteerd. Misschien krijg je zelfs het beginwerk van een nieuwe ster in het manga-universum te pakken. Vroeg in de morgen staan we op en gaan van ons hotel naar Ariake, zodat we precies om 9 uur de beurshal van dit bijzondere evenement kunnen betreden.

Tokyo Game Show

Tokyo Game Show

In september opent de beurs voor video- en computerspelletjes Tokyo Game Show" (TGS) zijn poorten. De belangrijkste tentoonstelling van de Japanse videospelletjes-industrie zal een verder hoogtepunt van deze reis zijn. Hier zie je nu al de games die pas in een of twee jaar in het Duits zullen worden vertaald of nooit de andere kant van de oceaan zullen bereiken. Je mag deze zelfs uitproberen. Beleef dus een onvergetelijke dag binnen de wereld van Super Mario, Final Fantasy, Resident Evil en co.

Homerun van de Giants

Wanneer je geen hoge dunk hebt van beursbezoeken wacht een andere highlight op je: Japanse baseball! Vele beroemde manga zoals "Touch" of "Major" gaan over een van de lievelingshobby's van de Japanse mannen. Vanavond heb je de kans deze wereld te beleven door een spel van de Yomiuri Giants te bezoeken, het topteam van de Japanse baseball-liga. In het grootste stadion van Japan, de Tokyo Dome, zie je de toewijding van de Japanse fans wanneer ze hun team aandrijven. Misschien kan je zelfs sommige homeruns bewonderen.

Rainbowbridge en Venus Fort

's Middags wandelen we langs de promenade van het enige zandstrand in Tokio naar het gebouw van Fuji-Terebi. Wanneer je de finale van Digimon hebt gezien, wacht hier een klein "aha"-effect op je. In dit geval herken je misschien ook de Rainbowbridge en de Tokyo Tower die je ondekt wanneer je een beetje rondkijkt. Daarna gaat het verder naar de Toyota Showcase en de Venus Fort. Hier realiseer je je snel dat er in Odaiba naast de talrijke bezienswaardigheden ook leuke plaatsen met meemaak-activiteiten bestaan. Een wandeling langs het op een na hoogste reuzenrad van de wereld, Daikanransha, loont zeker omdat deze plaats als "dating spot" voor verliefden bekend staat. Je kent dit reuzenrad zeker ook uit de bleach-movie "A middle of nowhere". In het Venus Fort, een van de meest ongewone shopping-mijlen van Tokio, zal ja constateren dat ook in de Japanse hoofdstad een beetje Venetië bestaat. In de Toyota Showcase kan je zowel reeds bekende auto's zoals de "Emeraude" en de "Caldina" als ook de toekomstige automobiel-techniek bekijken en uitproberen. Rond de avond gaan we dan het reuzenrad in en kunnen daarbij van een adembenemend uitzicht van tot 115 m over de lichten van de haven, de Tokyo Tower en de Rainbowbridge genieten. Dat uitzicht, waarbij je een kleine indruk van de Japanse opvatting van romantiek krijgt, zal je zeker niet zo snel vergeten!

23e dag - Matane Japan

Vandaag nemen we afscheid - Sayonara, Japan! Maar "sayonara" betekent dat men elkaar een lange tijd niet ziet. Omdat ik hoop dat je Japan zo leuk vond zodat je snel terugkomt, zeg ik misschien beter: "Matane, Japan!", wat zo veel betekent als "Tot de volgende!".