BCT-Touristik

Japan4Youth

Comiket

Bezoek met ons de Comic Market (kort: Comiket) - de grootste manga-beurs van Japan en tegelijkertijd grootste comic-beurs ter wereld. Ze vindt ieder jaar in augustus en december plaats telkens twee tot drie dagen op de Big-Sight plaats in Tokyo. Dit unieke evenement wordt georganiseerd door het Comic Market Preparatory Committee (kort: ComiketPC).

De in 1975 door drie studenten opgerichte Comiket had in het eerste jaar minder dan honderd bezoekers. In de volgende jaren stegen de getallen snel en ook het aantal exposanten nam steeds verder toe. Tegenwoordig vind je op de Comiket steeds honderdduizende manga-fans en exposanten.

Zelf getekende manga's, de zogenoemde dojinshis, zijn het zwaartepunt van de beurs. Ze worden meestal door ieder zelf uitgegeven en zijn anders alleen in gespecialiseerde winkels of second-hand boekenwinkels verkrijgbaar. De tekenaars (mangaka) verzamelen zich in cirkels waarbij je gelijkaardige groepen steeds in de onmiddellijke nabijheid van elkaar kan vinden.

De fan-art wordt door de overwegende hobby-tekenaars tot afzonderlijke professionele kunstenaars gemaakt. Sinds de jaren tachtig zijn op de beurs ook commerciële uitgeverijen te vinden. Vele amateurs hopen dat hun werken door een van de talrijke talentscouts van de manga-uitgeverijen worden ontdekt en dat ze op deze manier misschien een baan krijgen.

Naast manga mist het op de Comiket niet andere vormen van entertainment. Bijzonder vermeldenswaardig is daarbij de verkledingstrend Cosplay waarbij je probeert om op je meest virtuele idolen zo goed mogelijk te lijken. Verder zijn er ook aparte bereiken voor anime, science fiction en videospelletjes.

De Comiket is in ieder geval een bezoek waard! Voor iedereen die zich niet voor manga & co interesseert, bestaat natuurlijk de mogelijkheid om ondertussen iets anders te bezoeken, bijv. het Tokyo National Museum.