BCT-Touristik

Japan4Youth

Capsule-hotel

Tijdens de reis bieden we de mogelijkheid op een bijzondere belevenis aan: de overnachting in een capsule-hotel. Zoals de naam al laat vermoeden, overnachten we in afzonderlijke slaapkamers met een oppervlakte van ca. 2m² en een hoogte van 1,2m die in twee rijen op elkaar gestapeld zijn. De capsules zijn voorzien van een matras, televisie, radio, draadloze internettoegang en ook airconditioning. WC, wastafels en deels ook onsen (Japanse baden) bevinden zich in de gemeenschappelijke ruimtes.

Het eerste capsule-hotel werd in 1979 in Osaka geopend. Het idee daartoe ontstond om meerdere redenen. Aan de ene kant wegens het beperkte aanbod aan ruimte in Japan en aan de andere kant om het voor zakenreizigers en pendelaars mogelijk te maken om nabij de werkplaats te overnachten zonder iedere avond en morgen lange afstanden te moeten overburggen. Bij de meeste Japanse gasten gaat het om mannen - voor vrouwen zijn eigen gangen voorzien.

Bij een bezoek aan een capsule-hotel berg je eerst je bagage op in een van de kluizen. Wanneer je een van de bovenste slaapgelegenheden hebt gekregen, helpen je de praktische trappen en handgrepen om binnen te komen. Binnenin kan je het gordijn of de deur sluiten om je van de gemeenschappelijke ruimte af te zonderen. In de capsules zelf mag je niet eten, voor de verzorging staan drank- en snackautomaten ter beschikking. Voor rokers bestaan er extra vertrekken. In het geheel is het een erg bijzondere manier om te overnachten die je in elk geval eens moet hebben beleefd.

Voor reizigers die last hebben van claustrofobie of om andere redenen niet in een capsule kunnen/willen overnachten, bestaat de mogelijkheid om zonder extra kosten de nacht in een gewoon hotel door te brengen.