BCT-Touristik

Japan4Youth

Japan 4 Youth - Basic Trip 15 dagen

Highlights van deze reis

  • de "witte reiger"
  • riverrafting
  • het gouden paviljoen
  • manga & anime cultuur
  • miljoenstad Tokio
  • sakebrouwerij
  • capsule-hotel
  • Himeji kasteel

1e dag - Going East

Sensoji

Je vliegt vanaf Amsterdam via Frankfurt (Duitsland) naar Tokio. In de luchthaven Frankfurt ontmoeten we onze gids-san. Hij zal ons ook tijdens ons hele verblijf in Japan begeleiden. Maar dat verhindert ons niet om al vóór de start onze vragen op hem los te vuren. Alvorens we in het "land van de rijzende zon" aankomen, moeten we echter nog elf uur vlucht en zeven tijdzones overwinnen.

2e dag - Sushi in Narita

We zijn aangekomen! Tijdens onze tussenstop in Tokio-Narita moet ik direct eens testen of de sushi hier echt lekkerder is dan thuis. Tot mijn verbazing is het zelfs veel goedkoper. En dat in de luchthaven! De meesten in de groep zijn voor het eerst voorzichtiger en proberen liever gekookte maaltijden. Ik begrijp hen, de kerrierijst ziet er ook erg smakkelijk uit.

Na een korte verdere vlucht landen we in Osaka en rijden verder naar Kobe.

3e dag - Welcome to Japan

Een rondleiding door de belangrijkste havenstad van Japan leidt ons vandaag van het stadhuis naar de haven. Vanop het stadhuis kan je van een prachtig uitzicht van 360 graden genieten en daarbij de langste hangbrug van de wereld ontdekken. Aan de haven bevindt zich een kleine galerij over de grote aardbeving van 1995. Die duurde 20 seconden, bereikte een kracht van 7,2 en kostte meer dan 6.000 mensen het leven. Enkele vierkante meters van de opgebroken bodem en afbeeldingen van de gebeurtenissen tonen ons waarop we in de aardbeving simulatiekamer werden voorbereid. Het zou echt goed zijn wanneer je weet wat je in zulke situatie moet doen. Maar we kunnen echt van geluk spreken dat West-Europa voor het grootste deel een aardbevingenvrije zone is.

Op stap in Chinatown

Van de haven wandelen we verder naar "Nankinmachi", het chinatown van Kobe. 120 jaar geleden ontstond deze wijk toen Chinese immigranten er enkele restaurants openden. De stad is echter ook nog voor iets anders beroemd: het op een na grootste samenhangende gebied voor de productie van sake. 's Middags wagen we een blik achter de coulissen van de productie van de beroemde rijstwijn. Alleen Alex heeft bij het wijnproeven ondanks de waarschuwingen een beetje te veel gewaagd en kan deze avond waarschijnlijk niet meer met ons mee...!

4e dag - Citytour Osaka

Het centraal station Umeda lijkt op een werkzame mierenhoop, waarin een enorme massa mensen in alle mogelijke richtingen doorelkaar flitst. En direct voor de deuren van het station wacht de moderniteit van Japan om zich aan de bezoekers te presenteren. Daarom brengen we voorzichtigheidshalve eerst de stad Osaka in kaart van het dak van een van haar modernste gebouwen, het Umeda Skybuilding. Op een hoogte van 173 m genieten we het prachtige, verre uitzicht over de stad der rivieren.

Gekke wereld: een reuzenrad op de department-store

We hebben nog geen tien stappen gedaan en staan al voor het indrukwekkende warenhuis HEP5 met een ingebouwd reuzenrad. Shoppen/Winkelen, een ritje in het reuzenrad en eten, alles in maar een gebouw! Na dit avontuur maken we ons klaar voor een winkelbelevenis van een andere aard: in de winkelpassage Doguya-Suji is er alles voor de restaurantbehoefte - inclusief de grappige plastic imitaties van maaltijden die bijna ieder restaurant in Japan sieren. Alex krijgt hier eindelijk zijn chefkokmes waarnaar hij vurig verlangde en ik vind de plastic sushi met bier zo leuk dat ik er mij direct een laat inpakken. Eens kijken wie zich thuis daarmee laat beetnemen…!

Walvishaaien van dichtbij beleven

Tot afsluiting van de dag bezoeken we ofwel het paleis van Osaka of het beroemde aquarium van de stad.

Het palais van Osaka werd oorspronkelijk in 1586 door de beroemde samoerei Toyotomi Hideyoshi gebouwd en was toen het grootste bouwcomplex van het land. Van de hoogste verdiepingen van het paleis heb je een lonend uitzicht over de stad.
Bij het woord aquarium heb ik tot nu toe altijd aan goudvissen gedacht maar de "visjes" hier meten ruim tien meter - echte walvishaaien, om van dichtbij aan te raken! De trek in vis is mij nu eerst vergaan, ik bestel liever een steak om te eten.

5e dag - Witte reiger

Van Kobe gaan we naar Himeji en wandelen daar op de vleugels van de "witte reiger", het kasteelgebouw Himeji-jo. In 1580 door de tweede rijksvereniger Toyotomi Hideyoshi overgenomen, gold het kasteel lange tijd als oninneembaar. De witte muren kende aan het kasteel de bijnaam "kasteel van de witte reiger" toe. Al lang is Himeji-jo een nationale cultuurschat en het werd in 1993 tot UNESCO-werelderfgoed uitgeroepen. Direct naast het kasteelgebouw ligt het Koko-en-park, diens negen verschillende tuinen precies de contouren van negen voormalige samoerairesidenties natekenen. Daarna gaat het verder naar Kyoto - ik ben al enorm benieuwd naar de oude keizerstad met haar eeuwenoude cultuurschatten.

6e dag - Kimono en keizer

We wandelen door het oudeerwaardige keizerpaleis in Kyoto dat voor de gemeenschap alleen maar acht dagen in het jaar toegankelijk is. Hier hebben de keizers bijna 1.000 jaar geleefd! Niet verwonderlijk dat ze dit tegenwoordig niet meer doen. Zonder airconditioning en andere genoegen van het moderne leven kunnen we dat ook niet meer van hen vergen. In het Nishijin textielcentrum genieten we van een kimono-modeshow. De meisjes zijn daar wel mooi om te zien, maar voor mij zou zo'n kledingsstuk vermoedelijk niets zijn - zonder vreemde hulp kan je zo'n kimono namelijk niet aantrekken.

Een tempel uit puur goud

Nog veel indrukwekkender is het gouden paviljoen (Kinkakuji). De constructie van de officieel Rokuonji genoemde tempels begon in 1397 als deel van de ouderdomsresidentie van de shogun Ashikaga Yoshimitsu. Na zijn dood in het jaar 1403 werd het compleet vergulde Kinkakuji een zen-tempel. Tot slot is er dan echte action: we bezoeken Eigamura, de grootste filmstudio van Japan. Hier is het oude Japan zo perfect nagebouwd dat je je in het Tokio van de edo-tijd waant. Onze gids-san zei dat het toen Edo en niet Tokio heette - erg gecompliceerd... Hoe het ook zou zijn, hier zie je zelfs (bijna) echte samoerais die met (bijna) echte ninjas vechten. Het ziet er ook echt realistisch uit!

7e dag - Tempel van het heldere water

Temple of the clear water

Tijdens een rondleiding in het station van Kyoto, een pronkstuk van de postmoderne Japanse architectuur, kunnen jullie tegelijkertijd de sporen volgen van Tezuka Osamu, de "god van de Japanse manga". Bewonder de bron van de feniks, de hoofdfiguur uit de manga "Hi no tori", en bezoek een exclusieve filmvertoning van een alleen maar hier getoonde anime. In een aansluitende fanshop vinden jullie bovendien een ruime keuze aan artikelen rond de wereld van Tezuka Osamu. Na onze eerste indruk van Kyoto zullen we deze vandaag nog aanzienlijk verdiepen.

Nijo - Zetel van de shoguns

Het Nijo-paleis, dat met grote pracht voor de demonstratie van de macht van de shoguns werd gebouwd, contrasteert op een aanzienlijke manier met de bewust eenvoudige bouwstijl van de Japanse keizer. Erg indrukwekkend vind ik de beschilderde muren en schuifdeuren van het shogun-paleis en vooral de knarsende nachtegalenbodem, het alarmsysteem van die tijd. Naar het schijnt was men in Japan ook al in tijden voor de electronica heel bijdehand/slim bij de uitvinding van nuttige gimmicks.

Genezend bronwater

Na een korte metrorit en een korte wandeling zijn we bij de Chion-in, diens geweldige voorpoort tamelijk indrukwekkend is. Nu lopen we alle trappen naar de tempel op, wat zoals bekend de ziel zou reinigen. Door het Maruyama park en het Yasaka-schrijn slenteren we door Ninenzaka en Sannenzaka - lange straatjes met vele kleine winkeltjes, waar men ons met plezier sommige delicatessen laat proeven. Wanneer we boven bij de Kiyomizu tempel zijn aangekomen, genieten we van op het reusachtige balkon van een prachtig uitzicht over Kyoto. Beneden het beroemde houten terras van de "tempel van het heldere water" kan je van het bronwater drinken waaraan de tempel zijn naam te danken heeft. Er wordt gezegd dat het genezende krachten zou hebben. Ik sta er echter een beetje sceptisch tegenover - is het echt zo gezond wanneer allen uit dezelfde scheplepel drinken?

8e dag - Nara: buddha & co

Onze huidige excursie gaat naar Nara, de eerste vaste hoofdstad van Japan. We worden begroet door de trouwe blikken van tamme herten die als symbool van de stad gelden en bovendien erg brutaal om eten schooien. Direct aan het begin van de rondleiding wacht met de Kofukuji een echt hoogtepunt op ons. Het houdt de hoogste pagode met vijf verdiepingen van het land in. Na een bezoek aan het ernaast gelegen nationale museum gaat het direct verder naar de "grote oost-tempel" (Todaiji-complex) - het grootste houten gebouw van de wereld dat het grootste bronzen buddha-beeld van Japan heeft. De prestatie van de architecten en de bronsgieters van ruim duizend jaar geleden is uiterst indrukwekkend, vooral als je weet dat de mensen in Europa er pas in de negentiende eeuw tot in staat waren.

Wandeling in het schijnsel van de lantaarns

Daarna wandelen we nog door de rijen van de 3.000 lantaarns die het Kasuga-schrijn versieren. Deze is het schrijn van het gezin Fujiwara dat tijdens meerdere eeuwen invloed op de geschiedenis van Japan had.

9e dag - Riverrafting & apenkuren

Kyoto is in het midden van beboste bergketens gelegen waaruit snelstromende rivieren voortkomen. We raften vandaag door de stroomversnellingen van de rivier Hozu-gawa - en wel op Japanse wijze in houten boten. Bereid je voor op een spetterende en avontuurlijke riverrafting-tour.

Pittoreske lanschappen

Onze bestemming is het pittoreske Arashiyama. Al in de achtste eeuw kwamen de edelachtbaren hiernaartoe om van het landschap te genieten. We bezoeken tijdens een korte bergwandeling eerst de apen die daar leven en krijgen het gevoel in een dierentuin te zijn. Deze keer is het echter andersom - op de top van de Iwatayama zijn wij namelijk diegene die in een kooi zitten. Daarna wandelen we over de beroemde Togetsukyo-brug, slenteren door bamboebossen en bezichtigen de zen-tempel Tenryuji. Het UNESCO werelderfgoed is versierd met een in zijn oorspronkelijke vorm bewaarde landschapstuin uit de 14de eeuw. Na een korte wandeling door de bamboebossen eindigt deze belevenisvolle dag.

10e dag - Ryokan

We verlaten Kyoto en gaan verder naar het centraal gelegen Gifu. Tijdens de treinreis krijgen we steeds meer impressies van het land. Met de kabelbaan gaat het naar boven naar het kasteel Gifu dat op de bergtop is gelegen. Vanaf hier kun je van een adembenemend uitzicht over de vlakte van Sekigahara tot aan de Japanse Alpen genieten. Vervolgens wacht in de Shobo-tempel het grootste vergulde drooglak-beeld van Japan op ons. Deze grote buddha werd in 1832 na 32 jaren afgebouwd en is echt heel indrukwekkend. Het gaat verder naar Nagoya waar we het Atsuta-schrijn, een erg belangrijk shintoïstisch heiligdom, bezichtigen. Het wordt gezegd dat hier het zwaard Kusanagi-no-tsurugi, een van de keizerlijke rijksinsignes, wordt bewaard. Omdat dit echter top secret is, mag het niemand zien behalve de keizer en hooggeplaatste priesters. Ik vraag mij ernstig af of dit zwaard überhaupt bestaat. Niet ver van het schrijn wacht ons hotel op ons - een traditioneel Japanse ryokan. Jullie kunnen je al verheugen op het ontspannende Japanse bad!

11e dag - snel, sneller, Schinkansen

Shinkansen

's Morgens gaan we naar het station waar de erg snelle exprestrein Schinkansen op ons wacht. Met een beetje geluk kunnen we tijdens deze rit de heilige berg Fuji zien, maar die kans is volgens onze gids erg klein. Na een ontspannende rit begroet de Japanse hoofdstad ons. Ons hotel is in Asakusa gelegen, een van de drukste wijken van Tokio. Nadat we onze bagage naar het hotel hebben gebracht, gaan we naar de beroemde poort Kaminari-Mon met zijn reusachtige rode lantaarn. Hier bevinden we ons ook direct op de Nakamise, een winkelstraat vol afwisseling. Hier krijg je gewoonweg alles! Vooral alles buitengewoons...

Puur cultuur

Het eindpunt van deze straat is de Sensoji, beter bekend als Asakusa-Kannon-tempel, die in de 7de eeuw werd opgericht. Toen visten twee vissers een Kannon-beeld uit de rivier en achtten het gewenst om voor dit beeld een tempel op te richten. Ook tegenwoordig bezoeken dagelijks nog duizenden gelovigen deze tempel. Na de bezichtiging van de tempel en een uitgebreid shoppen in de souvenierwinkeltjes varen we met een schip op de rivier Sumida direct naar de Hamarikyu-tuin. Dit voormalige park van de shogunen is bij uitstek geschikt voor thee-ceremonieën, wandelingen en de jacht op eenden.

De binnenwijken Shibuya & Harajuku

Vanaf hier gaan we met de metro naar Shibuya, een van de szenewijken in Tokio en een tip voor uitgaanders. Hier is ook de Mandarake aanwezig, Dé speciaalzaak voor manga, anime en wat er nog bij hoort. Omdat in deze winkel alleen maar mensen mogen werken die schik hebben in cosplay, zal ook dit weer een erg interessante ervaring voor jullie zijn. Daarna gaan we verder naar Harajuku, de droom van alle Japanse tieners. Vanaf hier is het dan ook niet meer ver naar het zakencentrum Shinjuku waar we een van de tweelingtorens van het Metropolitan Government Building bestijgen. Vanuit de 45de verdieping heb je een geweldig uitzicht over de stad. Bij goed weer kan je misschien zelfs de Fuji-san bewonderen. Maar ook hiervoor is de kans volgens onze gids erg klein...

In de bijenkorf

Vandaag overnachten we in een origineel capsule-hotel. Iedereen zal waarschijnlijk een beetje verbaasd zijn bij de eerste blik op onze "bedden" - het ziet eruit als een bijenkorf. Maar na het bed eens uit te proberen, vind ik het toch tamelijk gemakkelijk. De "kamer" heeft een televisie en alles wat je nodig hebt. Vooral het bad is echt leuk!

12e dag - Akihabara - Mekka van Anime

Cosplay

Nadat we over de drukke markt Ameya-Yokocho hebben flaneerd, wandelen we door het Ueno-park, het eerste stadspark van Japan. Dit dierenpark ken je zeker uit talrijke manga en anime. Want hier is de plaats waar kenmerkend eerste dates plaatsvinden tussen een meestal onbeholpen mannelijk hoofdfiguur en zijn aangebedene. Beroemd is het dierenpark echter ook voor zijn snoezige panda's en een veelheid aan andere exotische dieren. Heel bijzonder is ook dat naast dit park de Kanei-ji tempel aanwezig is, diens pagode met vijf verdiepingen een unieke achtergrond voor het wildpark vormt.

Everything is possible

Verheug je, want na deze dierlijke belevenis bezoeken we Akihabara, het Mekka van anime en manga fans en geborteplaats van "train man". Eerst gaan we naar het unieke warenhuis Gamers Honten waar je heel veel plezier zal hebben met het ongelooflijk grote aantal artikelen. Op de begane grond vind je tijdschriften en nieuwigheden, op de 1ste verdieping manga en artbooks, op de 2e verdieping dvd's en blue rays, op de 3e verdieping videospelletjes, op de 4e verdieping modelbouwsets en goods en op de 5e verdieping trading cards. Hier vind je bijna alles! Zodra jullie zich van dit unieke warenhuis kunnen loskoppelen, gaat het verder naar de hoofdstraat waar het Animate, gamecenters en verschillende winkels met tweedehandse dvd's en blue rays op ons wachten. We zullen er ook winkels vinden die de nieuwste electronica-artikelen verkopen alsook sommige speciaalzaken voor de fanmanga dôjinshi die aan de andere kant van de oceaan nauwelijks verkrijgbaar zijn. Alleen al wegens de grote massa aan producten die ter beschikking staat, zal je zeker iets passend voor je vinden. Aan het eind van de dag zullen we nog de kans hebben een medo-kissa (maid-café) te bezoeken. Sommigen van ons hebben deze geheimzinnige plaats zeker al in een of andere serie gezien.

13e dag - Nikko en zijn tempels

"Zeg niet "prachtig" alvorens Nikko te hebben gezien.", zegt een Japanse spreekwoord. Normaliter ben ik over zulke spreekwoorden altijd erg sceptisch - maar deze keer klopt het daadwerkelijk. De tuinen en gebouwen zijn gewoonweg overweldigend. Alleen al de 1.200 jaren geleden opgerichte Rinnoji-tempel stelt vele dingen in de schaduw. Maar absoluut fenomenaal is het Toshogu-schrijn met het mausoleum van Ieyasu Tokugawa, rijksvereniger en stichter van de Tokugawa-dynastie. Zijn kleinzoon gaf aan het begin van de 17e eeuw opdracht tot de oprichting van dit oversized grafmonument. Zoals het Nijo-paleis in Kyoto werd dit gebouw ook met fantastische snijwerken versierd. Des te minder begrijp ik eigenlijk dat bijna niemand tot voor korte tijd kon waarderen. Maar goed, deze tempel was dan ook alleen maar voor uitverkoren kringen toegankelijk.

Knikkende knieën

Binnen het Futara-schrijn staat de "geest-lantaarn", waarvoor 's nachts zelfs moedige samoerais zijn geschrokken. Misschien waren we beter in het donker gekomen om dat te kunnen begrijpen. Daarna bekijken we het Tayuin-mausoleum, het graf van de oprichter van het Toshogu-schrijn die tot de lange rij van de Tokugawa shogunen behoort. Dit graafmonument is minder prachtig maar ik begrijp het toch wanneer Japanners het beter bevalt dan het andere mausoleum - ook eenvoudige dingen kunnen hun charmes hebben.

14e dag - beursbezoek & Odaiba

Tokio

Wil je Tokio van zijn speelse kant zien? Verheug je dan op het kunstmatig gecreëerde eiland Odaiba. Vanmorgen ligt er een spannend beursbezoek in het verschiet. Afhankelijk van de reisdatum vinden er verschillende beursen plaats.

Tokio Anime Fair

In maart nodigt de anime ruilbeurs "Tokyo International Anime Fair" uit: vandaag wacht een erg bijzonder evenement op ons. De Tokyo Anime Fair is een van de bekendste en grootste anime markten van Japan. Rond 270 exposanten presenteren hun nieuwste kunstwerken en dingen naar de aandacht van de enthousiaste fans. En het gaat nog verder. Daarenboven worden hier de Tokyo Anime Awards uitgereikt. Op deze manier kan je nu al de werken van de toekomstige sterren bekijken en bewonderen. In het jaar 2007 bezochten ruim 100.000 mensen de beurs, een stijgende tendens! Dus - waarop wachten we?

Comiket

Comiket

In augustus en december vindt de mangabeurs Comiket plaats. Op deze dag heb je al lang gewacht: je behoort tot de gelukkigen die het belangrijkste festival voor de fans van de Japanse popcultuur kunnen beleven. Ruim 500.000 bezoekers bij twee evenementen in het jaar kunnen niet fout zitten. Hier vind je de grootste keuze aan manga, anime, dôjinshi en overige fanartikelen die je ooit hebt gezien. Flinke tekenaars zoals de supersterren van CLAMP hebben hier gedebuteerd. Misschien krijg je zelfs het beginwerk van een nieuwe ster in het manga-universum te pakken. Vroeg in de morgen staan we op en gaan van ons hotel naar Ariake, zodat we precies om 9 uur de beurshal van dit bijzondere evenement kunnen betreden.

Tokyo Game Show

In september opent de beurs voor video- en computerspelletjes Tokyo Game Show" (TGS) zijn poorten. De belangrijkste tentoonstelling van de Japanse videospelletjes-industrie zal een verder hoogtepunt van deze reis zijn. Hier zie je nu al de games die pas in een of twee jaar in het Duits zullen worden vertaald of nooit de andere kant van de oceaan zullen bereiken. Je mag deze zelfs uitproberen. Beleef dus een onvergetelijke dag binnen de wereld van Super Mario, Final Fantasy, Resident Evil en co.

Homerun van de Giants

Wanneer je geen hoge dunk hebt van beursbezoeken wacht een andere highlight op je: Japanse baseball! Vele beroemde manga zoals "Touch" of "Major" gaan over een van de lievelingshobby's van de Japanse mannen. Vanavond heb je de kans deze wereld te beleven door een spel van de Yomiuri Giants te bezoeken, het topteam van de Japanse baseball-liga. In het grootste stadion van Japan, de Tokyo Dome, zie je de toewijding van de Japanse fans wanneer ze hun team aandrijven. Misschien kan je zelfs sommige homeruns bewonderen.

Rainbowbridge en Venus Fort

's Middags wandelen we langs de promenade van het enige zandstrand in Tokio naar het gebouw van Fuji-Terebi. Wanneer je de finale van Digimon hebt gezien, wacht hier een klein "aha"-effect op je. In dit geval herken je misschien ook de Rainbowbridge en de Tokyo Tower die je ondekt wanneer je een beetje rondkijkt. Daarna gaat het verder naar de Toyota Showcase en de Venus Fort. Hier realiseer je je snel dat er in Odaiba naast de talrijke bezienswaardigheden ook leuke plaatsen met meemaak-activiteiten bestaan. Een wandeling langs het op een na hoogste reuzenrad van de wereld, Daikanransha, loont zeker omdat deze plaats als "dating spot" voor verliefden bekend staat. Je kent dit reuzenrad zeker ook uit de bleach-movie "A middle of nowhere". In het Venus Fort, een van de meest ongewone shopping-mijlen van Tokio, zal ja constateren dat ook in de Japanse hoofdstad een beetje Venetië bestaat. In de Toyota Showcase kan je zowel reeds bekende auto's zoals de "Emeraude" en de "Caldina" als ook de toekomstige automobiel-techniek bekijken en uitproberen. Rond de avond gaan we dan het reuzenrad in en kunnen daarbij van een adembenemend uitzicht van tot 115 m over de lichten van de haven, de Tokyo Tower en de Rainbowbridge genieten. Dat uitzicht, waarbij je een kleine indruk van de Japanse opvatting van romantiek krijgt, zal je zeker niet zo snel vergeten!

15e dag - Matane Japan

Vandaag nemen we afscheid - Sayonara, Japan! Maar "sayonara" betekent dat men elkaar een lange tijd niet ziet. Omdat ik hoop dat je Japan zo leuk vond zodat je snel terugkomt, zeg ik misschien beter: "Matane, Japan!", wat zo veel betekent als "Tot de volgende!".